• Vijesti
  • Politika
  • Đurović za ADRIU: Izabrati četvoro, a ne jednog sudiju Ustavnog suda!

PREDSJEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE

Đurović za ADRIU: Izabrati četvoro, a ne jednog sudiju Ustavnog suda!

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović smatra da treba izabrati svo četvoro sudija Ustavnog suda kako bi se u potpunosti deblokirala ta važna sudska instanca. Isti stav, u izjavi za Adria televiziju, dijele i poslanici Demokratskog fronta i Demokrata – Slaven Radunović i Momo Koprivica.Đurović za ADRIU: Izabrati četvoro, a ne jednog sudiju Ustavnog suda!

Samo deblokiranje Ustavnog suda u slučaju da su njemu 4 sudije Ustavnog suda ne znači da je taj sud funkcionalan, jer bi to značilo da svo četvoro jednoglasno glasa o svakoj odluci, smatra Đurović i dodaje da 12. decembra od poslanika očekuje ozbiljnost.

„To je dan kada bismo trebali da definitivnu odluku oko kandidata koji su sada u procesu izbora za ustavni sud. Vjerujem da će biti ozbiljnosti i odgovornosti i da su u ovom trenutku svi svjesni da je pitanje ustavnog suda od izuzetne važnosti ,ne samo što se tiče lokalnih izbora već ukupnog funkcionisanja cijelog društva .Ako govorimo o tome da da u jednom momentu treba da održimo i predsjedničke izbore i parlamentarne izbore kada god oni bili i mislim da je neozbiljno ulaziti u izborne procese ukoliko nismo uspostavili ustavni sud i to u svom punom kapacitetu. To znači da ima svih 7 sudija ustavnog suda“, rekla je Đurović.

Neohodan je izbor sva četiri kandidata za sudije ustavnog suda kako bi Ustarvni sud bio na zakonskom, ustavnom nivou funkcionalnosti napominje poslanik Demokrata Momo Koprivica .

„Više puta sam iznio stav da bi izbor samo jednog sudije ustavnog suda bilo rješenje koje drži Ustavni sud na ivici kvoruma i to je već politički motivisano a ne pravno motivisano rješenje.Zato ustavni sud kao institucionalni zaštitnik ustavnog poretka mora biti u punom kapacitetu a ustavni sud treba kompletirati da ima 7 sudija na kraju ovog procesa. Na kraju to je preporuka i Venecijanske komisije, a DPS i njegovi partneri su sada na testu poštovanja Venecijanske komisije“, istakao je Koprivica.

Očekujem rješenje i da će Ustavni sud profunkcionisati ističe Slaven Radunović poslanik Demokratskog fronta ali ostavlja mogućnost da DPS ne glasa za izbor sudija Ustavnog suda.

„Ako se desi, to su pitanja od milion dolara na koje je teško odgovoriti u par sekundi .Šta ćemo dalje i kako ćemo dalje ,DPS će tu definistivno pokazati svoje pravo lice i vjerovatno ubrzati nestajanje sa političke scene a onda je zadatak nas ostalih da na sljedećim izborimo obezbijedimo dovoljnu većinu da se pozabavimo ozbiljnim državnim pitanjima“, saopštio je Radunović.

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je ranije da postoji mogućnost da DPS glasa za izbor jednog sudije Ustavnog suda uz uslov da postoji spremnost o utvrđivanju datuma za prijevremene parlamentrane izbore kao i da se odustane od usvajanja nekih zakona.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga