Konstitutivna sjednica SO Budva

Jovanović izabran za predsjednika Skupštine opštine

Glasovima odbornika DF, URA, SNP i koalicije Demokrate Demos, Nikola Jovanović je danas na Konstitutivnoj sjednici izabran za predsjednika Skupštine opštine.Jovanović izabran za predsjednika Skupštine opštine

Na dnevnom redu Konstitutivne sjednice bio je predlog Odluke o izboru predsjednika SO Budva. Sjednici su prisustvovali predstavnici svih izbornih listi sa lokalnih izbora, kao i predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Glasovima odbornika DF, URA, SNP i koalicije Demokrate Demos, Nikola Jovanović je izabran za predsjednika Skupštine opštine.  Odbornici koalicije okupljene oko DPS bili su protiv

Jadran Budva prenosi u cjelosti govor Jovanovića nakon polaganja zakletve

 

„Poštovane dame i gospodo,

Uvažene odbornice i odbornici,

predsjedavajući konstitutivnom sjednicom,

Poštovani predsjedniče opštine gospodine Božoviću,

Glavna administratorko, sekretari, načelnici službi, direktori javnih preduzeća i ustanova,

Uvaženi predstavnici medija,

Građanke i građani Budve,

Prije svega želim da novoizabranim odbornicima čestitam imenovanje na veoma odgovornu funkciju i da vam poželim puno uspjeha u budućem radu. Iskreno se nadam da će te dužnost predstavnika građana u ovom domu obavljati savjesno, časno, profesionalno i odgovorno, rukovodeći se opštim a ne ličnim interesom.

Svim građanima Budve koji su participirali u izbornom procesu želim da se zahvalim što su ispunili svoju građansku dužnost i omogućili da danas konstituišemo vlast u skladu sa izbornom voljom.

Predsjedniku i članovima Opštinske izborne komisije kao i članovima organa za sprovođenje izbora želim da čestitam na profesionalno i ažurno obavljenom poslu i činjenici da je Opština Budva prva lokalna samoupravu koja danas konstituiše izbornu volju građana nakon sprovedenih lokalnih izbora.

Izborni proces je protekao u relativno dobroj atmosferi, a sam izborni dan u poteškoćama sa nestankom električne energije, brojnim neosnovanim premještanjem ili brisanjem birača sa biračkih mjesta, nefunkcionisanjem aplikacije za provjeru upisa birača, zbog čega jedan broj građana nije bio u prilici da iskoristi svoje biračko pravo garantovano Ustavom. To je još jednom potvrdilo da imamo ozbiljnih nedostataka u samom izbornom procesu i da moramo na svim nivoima, počev od Ministarstva unutrašnjih poslova koje je nadležno za ažuriranje biračkih spiskova, sprovesti suštinske reforme i promjene u ovoj važnoj oblasti.

Posebno želim da se zahvalim svima koji su na izborima 23. oktobra podržali našu izbornu listu i naš razvojni program, kao i našim brojnim aktivistima, članovima, simpatizerima, predstavnicima u biračkim odborima i svima koji su predano radili i doprinijeli da naša pobjeda bude veličanstvena i rekao bih istorijska.

Čini mi posebnu čast i zadovoljstvo što sam kao predstavnik izborne liste „Milo Božović-Budva na prvom mjestu!“ koja je dobila apsolutnu podršku građana, izabran na dužnost predsjednika skupštine Opštine Budva i zahvaljujem se svim odbornicima koji su mi ukazali povjerenje. Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan. Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su danas odbornici drugih izbornih lista glasali za izbor predsjednika skupštine, i vjerujem da smo na taj način danas poslali snažnu poruku da možemo zajedno, poštujući izbornu volju, postići velike uspjehe za ovaj grad.

Vrijeme izbora je već iza nas. Građani su 23. oktobra dali preciznu ocjenu svih koji su učestvovali. U izbornom periodu takmičili smo se ko će da osvoji veću podršku i ko će da dobije priliku da realizuje svoj izborni program. Sada, vjerujem da je obaveza svih nas da poštujući izbornu volju radimo na realizaciji onoga što smo obećali i to bez izuzetka. Gledajući izborne programe, možemo da kažemo da tu postoje ili sitne razlike ili da ih uopšte nema. Uvjeren sam da ćemo poučeni i negativnim iskustvom iz prethodnog perioda imati dovoljno mudrosti i odgovornosti da ne ponavljamo greške.

Funkciju predsjednika skupštine obavljaću po principu prvog među jednakima, uvažavajući pravo svakoga na slobodu mišljenja, govora i djelovanja, jer će predstavničko tijelo građana u narednom periodu ispunjavati svoje zakonom utvrđene nadležnosti. Lično smatram da ne služi na čast ni ovom domu niti određenim pojedincima što je prethodni saziv skupštine raspušten jer nije ispunjavao svoju dužnost i što smo imali  prinudnu upravu. Ali ovom prilikom želim da se zahvalim gospodinu Juškoviću i Odboru povjerenika koji je profesionalno mijenjao skupštinu i pravovremeno usvajao sva bitna akta iz njihove nadležnosti.

Prioritet u budućem funkcionisanju skupštine opštine Budva biće prije svega uspostavljanje integriteta i njen zakonit, kontinuiran, transparentan i efikasan rad. Pred nama je postupak imenovanja odbora kao radnih tijela skupštine i u tom pravcu odmah ćemo imati održavanje dvije sjednice po hitnom postupku. Time ova skupština zaokružuje svoj kapacitet i počinje redovana aktivnost. U najkraćem roku biće obrazovan Kolegijum predsjednika skupštine kako bi smo unaprijedili rad skupštine i inicirali obrazovanje klubova odbornika. Skupština će u budućem periodu blagovremeno donositi svoj Plan rada i ispunjavati svoje obaveze.

Posebnu pažnju posvetićemo mjesnim zajednicama, njihovom funkcionisanju i osnivanju jer su one dio jedinstvenog sistema lokalne samouprave i oblik neposrednog učešća građana. Promijenićemo negativnu praksu iz prethodnog perioda jer će se o predlogu budžeta, rebalansu I završnom računu odlučivati u zakonski predviđenom roku kao i o investicionim planovima, kako bi izvršna vlast mogla da obavlja svoje redovne aktivnosti.  U radu skupštine rukovodićemo se zakonskim i statutarnim obavezama a ne političkim ili ličnim interesima.

Formiranjem Savjeta za utvrđivanja naziva naselja, ulica i trgova pokrenućemo postupak kako ne bi smo više dozvolili da ulice u Budvi nose administrativne oznake. Nakon toga, slijedi numeracije u svim naseljima kako bi Budva konačno dobila uređen i moderan sistem evidencije domaćinstava.

Skupština će djelovati proaktivno i podnosiće inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa, posebno onih koji narušavaju princip decentralizacije vlasti, kako bi smo dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama. U tom dijelu skupština će, ukoliko bude potrebno, podnositii predloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti akata državnih organa kada ocijeni da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu.

Smatram da je u prethodnih nekoliko godina, naš rad obilježila finansijska konsolidacija. Uspjeli smo da vratimo preko 50 miliona duga i na današnji dan opština nije dužna niti jedan jedini cent. Opasnost koja nam prijeti su arbitražni postupci WTE protiv opštine vrijedni preko 100 miliona duga. Svakodnevno smo vodili i dalje vodimo pravnu bitku kako bi smo se odbranili od negativnih efekata ovog visokokoruptivnog posla.

Ovom problemu nije posvećena dovoljna pažnja jer su nekima bila preča politička prepucavanja i funkcije od odgovornog rada u korist građana Budve. Ovih dana ulazimo u završnu fazu prvog procesa koji se vodi pred tribunalom u Franfurtu I Opština Budva je učinila sve što je u njenoj moći da zaštiti interese građana I budžet opštine.

Pored toga, vjerujem da sada nastupa vrijeme političke i svake druge stabilnosti, kao i opšteg razvoja. U tom dijelu, skupština će biti podrška svim razvojnim projektima i odgovorno I hrabro donosiće odluke u tom pravcu. Razvojni projekti koje je trasirao predsjednik Milo Božović su garant povećanja kvaliteta života svih građana ali i brojnih turista koji nas posjećuju. Ovog puta zakonodavna i izvršna vlast biće podrška jedna drugoj i funkcionisaće na partnerskoj osnovi, kako je to zakon propisao i kako je to predviđeno Statutom I Poslovnikom o radu.

Sada ćete mi dozvoliti da saopštim i neke lične impresije koje su za mene veoma važne i koje možda nisu uobičajene za ovu vrstu govora. Kao nekome ko je, kao i mnogi drugi građani Budve, došao u ovaj grad a rođen je u drugom mjestu,  današnji izbor na jednu od najodgovornijih funkcija, za mene predstavlja posebno priznanje i odgovornost. Iskreno vjerujem da će se u tome prepoznati brojni današnji građani Budve koji su u ovaj grad došli da potraže egzistenciju ili su ih životne prilike na to navele. Zato je i današnji izbor na neki način posvećen njima jer se Budva još jednom dokazala da nije grad podjela, grad građana prvog i građana drugog reda, već grad jednakih šansi za sve, bez obzira na mjesto nečijeg rođenja ili neko drugo svojstvo.  Sa druge strane, mene lično, ovo posebno i dodatno obavezuje da u narednom periodu radim još predanije i bolje i da novu dužnost obavljam najodgovornije moguće.

Ovom prilikom, želim posebno da se zahvalim aktuelnom predsjedniku Opštine Budva, gospodinu Milu Božoviću, koji me je prije 4 godine pozvao da dođem u Budvu i preuzmem  dužnost načelnika službe predsjednika, čime mi je ukazao ogromno povjerenje. Zbog toga sam imao čast da za svo ovo vrijeme učestvujem u donošenju veoma važnih odluka i budem dio tima koji je najbolje što je mogao i umio upravljao ovim gradom.

Takođe, želim da se zahvalim i bivšem predsjedniku opštine gospodinu Marku Careviću na veoma uspješnoj saradnji koju smo imali u prethodnom periodu, kao i glavnoj administratorki i svim sekretarima, straješinama službi, direktorima javnih preduzeća i ustanova, uz želju da i sa ovog mjesta nastavimo saradnju na visoko profesionalnom i ljudskom nivou, isključivo u interesu građana Budve.

Još jednom, hvala građanima Budve na ogromnoj podršci i povjerenju koje su nam ukazali i nadam se da ćemo zajedno u ovom parlamentu, udruženim snagama i idejama, u narednih 4 godine, dokazati da nam je Budva svima na prvom mjestu.

Živjela slobodna Budva, ali i slobodna, Podgorica, Mojkovac, Nikšić, Danilovgrad, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Kolašin, Žabljak, Berane, Pljevlja, Andrijevica,Zeta,Plužine, Šavnik i ostali gradovi.

živjela slobodna Crna Gora !

Nikola Jovanović

Predsjednik Skupštine Opštine Budva“Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga