• Vijesti
  • Politika
  • MUP: Određivanje biračkih mjesta u nadležnosti opštinskih izbornih komisija

PREDSJEDNIČKI IZBORI

MUP: Određivanje biračkih mjesta u nadležnosti opštinskih izbornih komisija

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da donošenje rješenja o određivanju biračkih mjesta nije u nadležnosti ovog Ministarstva, već opštinskih izbornih komisija.MUP: Određivanje biračkih mjesta u nadležnosti opštinskih izbornih komisija
FOTO: MUP

„Zakonom o izboru odbornika i poslanika članom 65 propisano je da biračka mjesta određuje opštinska izborna komisija, na prijedlog organa nadležnog za vođenje biračkog spiska, odnosno ovog Ministarstva, najkasnije 20 dana prije dana održavanja izbora. Opštinska izborna komisija, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, oglašava koja su biračka mjesta određena i koji će birači glasati na pojedinom biračkom mjestu“, ističu u MUP-u.

Kako kažu, jasno je da donošenje rješenja o određivanju biračkih mjesta nije u nadležnosti ovog Ministarstva, već opštinskih izbornih komisija.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je u skladu sa članom 5 Zakona o biračkom spisku, a shodno rješenjima o određivanju biračkih mjesta koje su donijele nadležne opštine izborne komisije, evidentiralo navedena biračka mjesta u biračkom spisku. Shodno članu 4 Zakona o biračkom spisku u okviru biračkog spiska razvrstavaju se podaci o biračima za područje jedinice lokalne samouprave, i po biračkim mjestima određenim za jedinicu lokalne samouprave, a koja biračka mjesta, kako smo već naveli, određuje opštinska izbora komisija“, dodaju.

Ističu da je članom 68 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da Ministarstvo nadležno za biračke spiskove dostavlja obavještenje o izborima biračima, najkasnije sedam dana prije dana održavanja izbora, putem pošte kao običnu pošiljku na adresu stanovanja, što je ovo Ministarstvo i učinilo u zakonom predviđenom roku u susret izborima za Predsjednika Crne Gore, koji će se održati 19. marta 2023. godine, posredstvom Pošte Crne Gore, na način propisan odredbama navedenog zakona.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u obavezi dostavljati biračima obavještenje o promjenama nastalim u biračkom spisku, imajući u vidu da takva obaveza nije propisana Zakonom o biračkom spisku“, napominju.

Kako navode, MUP u roku od 48 časova od dana raspisivanja izbora, kao i roku od 48 časova od dana zaključenja biračkog spiska, javno objavljuje u svim dnevnim listovima koji se izdaju u Crnoj Gori, kao i na svojoj internet stranici numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izbori na državnom nivou, a koji između ostalog, sadrži i podatke o broju birača kojima je promijenjeno biračko mjesto zbog otvaranja novog ili ukidanja postojećeg, odnosno podjele na više biračkih mjesta ili promjene adrese stana.

„Birači mogu izvršiti uvid u birački spisak direktno u područnim jedinicama i filijalama ovog Ministarstva, kao i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa“, podsjećaju.

Dodaju da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

„Neophodno je prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me. Napominjemo, da je uoči održavanja izbora za Predsjednika Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa“, pojašnjavaju iz MUP-a.

Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

„Call-centar“ MUP-a radi svakog dana počev od petka, 10. marta 2023. godine, u terminu od osam do 20 časova, dok će u nedjelju, 19. marta, raditi u periodu od sedam do 20 časova.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga