• Vijesti
  • Politika
  • Odlazeća Vlada, premijer Krivokapić i ministar Mitrović sklapaju poslednje dilove pred odlazak i nastavljaju DPS poslove i praksu

Odlazeća Vlada, premijer Krivokapić i ministar Mitrović sklapaju poslednje dilove pred odlazak i nastavljaju DPS poslove i praksu
Odlazeća Vlada, premijer Krivokapić i ministar Mitrović sklapaju poslednje dilove pred odlazak i nastavljaju DPS poslove i praksu

Klub odbornika Demokratskog fronta Budva oglasio se saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

„Momenat donošenja ove odluke je posebno problematičan jer je Vlada donosi nekoliko dana pred odlazak u zaborav. Podsjećamo da je DPS Vlada odluku o davanju koncesionih prava donio 26. avgusta 2020. godine donijela samo četiri dana pred gubitak izbora. Sve se radi po istom obrascu, samo se igrači mijenjaju.

Jasno je sada svima da je odlazeća nenarodna Vlada popustila pod uticajem određenih struktura koje neumorno lobiraju da se steknu preduslovi za gradnju vjetroelektrane Brajići.

Sam naziv vjetroelektrane „Brajići“ је lukavo smišljen kako bi se obmanula javnost budući da se najmanji dio projekta nalazi na Brajićima, a najveći na Paštrovskoj gori na teritoriji Opštine Budva i na teritoriji Opštine Bar. Položaj vjetrogeneratora, kojih je po našim saznanjima planirano 16, je takav da naružava pejsaž, pa će vjetroeletrane biti vidljive iz Starog grada, Svetog Stefana i sa drugih najvažnijih prirodnih, kulturnih i turističkih tačaka Budvanske rivijere. Vjetrogeneratori će biti visoki 180 metara, a njihov zvuk onemogućava opstanak biljnog i životinjskog svijeta u radijusu od najmanje 500 metara. Imaju uticaj i na zdravlje ljudi, mijenjaju mikroklimu i svojim brujanjem ometaju normalan život u prirodnom okruženju. Na Paštrovskoj gori i okolini nalazi se preko 20 crkava i drugih kulturno-istorijskih spomenika od izuzetnog značaja za Paštroviće i za budvansko i crnogorsko kulturno nasljeđe. Plan je da elektrane budu u kontakt zoni dva nacionalna parka: Lovćen i Skadarsko jezero, što je, još jedan zločin protiv prirode i ljudi koji žive na ovom prostoru.
Vjetrogeneratori su jedan od drugog udaljeno cca 600m tako da je dužina prostora koju zauzima vjetroelektrana cca 10 km. O šteti koje intervencije u prostoru za gradnju vjetroelektrana i prilaznih puteva pričinjavaju, izlišno je govoriti.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je u pismima ministru Mitroviću i premijeru Krivokapiću 2020. i 2021. godine izrazio jasan stav da je Opština Budva protiv izgradnje vjetroelekrane Brajići, jer bi se na taj način nepovratno uništili prirodni i kulturni potencijali Paštrovske gore.

Mještani Pastrovića, Brajića, Majina i cijele opštine Budve su se u ogromnom broju suprotstavili projektu vjetroelektrane na Brajićima. Sve mjesne zajednice sa područja Paštrovića su u svojim pismima Vladi i ministrima izrazile najoštrije protivljenje izgradnji vjetroelekrana, a građani Paštrovića Budve dostavili peticiju sa hiljadu potpisa.
Vlada se na sve ove stavove oglušila, i odlučila da, par dana pred odlazak, donese ovakvu, možemo slobodno reći, kriminalnu odluku, protiv volje građana.

Demokratski front Budva ima obavezu da javno saopšti da nećemo dozvoliti izgradnju ove vjetroelektrane u turističkoj zoni na 2 km vazdušne linije od Svetog Stefana i Miločera, ni po koju cijenu. Niko nije protiv vjetroelektrana i kvalitetnih projekata koji ne ugrožavaju život, zdravlje i ekonomski opstanak građana Paštrovića i Budve, ali stavljanje oviih ogromnih instalacija na ovom mjestu bi trajno devastiralo naš kraj, za sva vremena. Vjetroelektranama treba pronaći mjesto na adekvatnoj lokaciji, kojih u Crnoj Gori ima dovoljno van osjetljivih prirodnih, kulturnih i turističkih zona.

Država mora da sluša stav lokalne zajednice jer ukoliko to ne učini, ovo će predstavljati težak zloćin protiv osnovnih principa demokratije na kojima počiva savremeni svijet, a na te principe se pozivaju upravo oni koji hoće da grade ovu vjetroelektranu. Demokratski front će biti uz građane i očekujemo i od drugih političkih partija da osude ovo sramno omalovažavanje građana i kršenje njihovih temeljnih prava.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga