• Vijesti
  • Politika
  • Uputili pritužbu Ombudsmanu zbog „sistemske diskriminacije biračkog prava“

Uputili pritužbu Ombudsmanu zbog „sistemske diskriminacije biračkog prava“
Uputili pritužbu Ombudsmanu zbog „sistemske diskriminacije biračkog prava“

Nevladino udruženje Građanska akcija uputila je pritužbu zaštitniku ljudskih prava i sloboda na rad poslanika 27. saziva Skupštine Crne Gore, koji u dosadašnjem radu nisu usaglasili Zakon o izboru odbornika i poslanika sa međunarodnim pravnim propisima, a koje je prihvatila Crna Gora. Predstavnik Božidar Vujičić navodi da zbog toga postoji opasnost da se i na sljedećim izborima nastavi sa sistemskom diskriminacijom biračkog prava.

“Biračko pravo se diskriminiše izbornim zakonom koji određuje da se mandati kandidatima raspoređuju po redosledu na listi i odredbom zakona da u četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola. Međunarodnim propisima koje je prihvatila Crna Gora zabranjuje se svaki vid diskriminacije. Članom 9 Ustava određeno je da: Potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva.

Predložili su Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da, pod oznakom hitno i u skladu sa članom 18 stav 1 Zakona o zaštitniku ljudskih prava, podnesu inicijativu poslanicima Skupštine za usaglašavanje Zakona o izboru odbornika i poslanika sa međunarodno priznatim standardima u oblasi ljudskih prava i sloboda.

„Razlog hitnosti je organizovanje lokanih izbora, moguće i parlamentarnih u narednom periodu na kojima bi se nastavila diskriminacija biračkog prava ukoliko se po hitnom postupku ne usaglasi Zakon o izboru odbornika i poslanika sa prihvaćenim međunarodnim pravnim propisima”, ističe Vujičić.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga