PETICIJA: Fitnes centri traže da rade
PETICIJA: Fitnes centri traže da rade

 “Fitnes zajednica je dobila neočekivani novogodišnji poklon. Fitnes centrima i teretanama je novim mjerama Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja zabranjen rad od 30.12. do 12.1.2022. godine. Imajući u vidu da je ovo već četvrto zatvaranje djelatnosti sa najpozitivnijim uticajem na zdravlje i snaženje čovjekovog imuniteta, postavlja se pitanje da li mi kao društvo prepoznajemo značaj fizičke aktivnosti. Za razliku od svih država regiona ali i onih koje predstavljaju primjere u najorganizovanijoj borbi protiv COVID19 pošasti, država na čijoj listi zatvaranja fitnes drži poslednje mjesto i zatvara se samo u slučaju najveće opasnosti od transmisije virusa, u Crnoj Gori to nije slučaj. Zatvaranja, nelogična ograničenja, zabrane održavanja grupnih treninga, izostanak finansijske podrške, uz itekako lošu epidemiološku situaciju, već treću godinu guše potencijal poslovne zajednice koja se svuda u modernom svijetu motiviše i podstiče da više radi. Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala fizičku neaktivnost kao jedan od vodećih rizika za obolijevanje od hroničnih nezaraznih bolesti. U vodiču krovne zdravstvene organizacije se čak i navodi da je rizik od obolijevanja i iznenadnih smrti kod aktivnih pojedinaca u poređenju sa neaktivnim 20-30% manji. Sigurni smo da je suvišno pisati i govoriti o benefitima i važnosti upražnjavanja fizičke aktivnosti. Posebno nam je iznenađujuća odluka jer smo se prepoznali u govoru g-đe ministarke Jelene Borovinić- Bojović u kom poručuje da se„sve odgovorne zemlje, paralelno sa ovom nezapamćenom epidemijom, bore protiv „tihih“ zdravstvenih prijetnji, a to su nezarazne hronične bolesti“. U drugom dijelu govora se navodi da se dosljednim pridržavanjem zdravim stilovima života može spriječiti 90% obolijevanja od dijabetesa tipa2 ili 80% koronarnih oboljenja srca te 70% moždanih udara. Iza svake izgovorene riječi svaki trener, instruktor, vlasnik fitnes centra ili teretane će čvrsto stati jer je upravo borba za zdravlje naše opredjeljenje i proizvod našeg rada”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Da napravimo i konekciju našeg odnosa prema mjerama od same pojave COVID19 u Crnoj Gori. Fitnes centri, teretane, treneri, instruktori su u svakom momentu bili najveća podrška zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno, nadljudskim naporima bore za svaki, našoj lijepoj zemlji, dragocjeni život. Nijedan slučaj značajne transmisije virusa se nije desio u prostorima za vježbanje. U kontinuitetu smo promovisali neophodnost imunizacije i u najvećem broju smo, mi zaposleni u fitnesu, do kraja doveli proces vakcinacije. Mi smo poslali poruku da li vjerujemo u mjere i da li im pružamo podršku! Ipak, postavili bi i par pitanja! Zašto smo sad zatvoreni? Svako ko je jednom ušao u fitnes centar ili teretanu zna da su ovo mjeseci, a pogotovo to jeste početak januara, pa i u vremenu prije COVID19, kad gužve nema i kad se fitnes centri bore DA PREŽIVE! Nažalost, jako je teško promijeniti svijest kod pojedinaca koji vode sedentaran način života sa usvojenim nezdravim životnim obrascima da vježbanje nije periodična navika, sezonska, već životni stil i najsnažniji mehanizam brige o zdravlju. Mi u kontinuitetu pokušavamo podići procenat vježbača u opštoj populaciji što je jedan od pokazatelja uspješnosti sistemske uvezanosti „health&fitness“ zajednice. Za uspjeh u ovom slučaju je potrebno dvoje!

Naravno, najproblematičnije u cijeloj priči ima ekonomske posledice! Zatvaranjem, bez mjera pomoći, bez mjera usmjerenih na oporavak, sa prethodna dva zatvaranja u martu, mjesecu koji je epicentar NAŠE SEZONE, sa mjerama koje onemogućavaju vježbački kontinuitet, fitnes centri, teretane, treneri, instruktori su dovedeni na rub egzistencije”, ističe se u saopštenju.

Kako navode sve obaveze, kreditna zaduženja, troškovi održavanja prostora, zakupa, licenci za grupne programe, zarade zaposlenim, ostaju kao obaveza.

„Pozivamo nadležne da naš apel shvate kao dobronamjernu poruku u kakvom je stanju poslovna djelatnost od koje žive brojne porodice, djelatnost koja promoviše zdravlje i djelatnost koja je u prethodnih skoro tri godine bila izopštena iz ozbiljnijeg programa podrške. Sva relevantna istraživanja pokazuju da je broj onih sa težom kliničkom slikom, pa čak i ukupan broj inficiranih COVID19 virusom, u vježbačkoj populaciji značajno manji nego u nevježbačkoj. Navešćemo samo jednu studiju urađenu u SAD na primjerku od 48440 odraslih pacijenata(Sallis,et al. 2021.) koja je pokazala sljedeće:
Neaktivni pojedinci (< ili = 10 minuta vježbanja u jednoj sedmici)imaju veći rizik od hospitalizacije, teže kliničke slike ili smrti uzrokovane COVID19

• Aktivni pojedinci (više od 150 minuta upražnjavanja fizičke aktivnosti nedjeljno) imaju najmanji faktor rizika”, ističu u Udruženju.

Naglašavaju da upražnjavanje fizičke aktivnosti u skladu sa preporukama SZO ima snažnu povezanost sa smanjenim rizikom od komplikacija izazvanih CORONA 19 virusom.

“Molimo sve da pruže podršku peticiji „Želim da vježbam“, jer zdravlje je moja najveća vrijednost“ i da ovom podrškom damo vjetar u leđa snaženju sporta i rekreacije jer tvrdimo da se sa važećom COVID19 potvrdom bolje baviti sportskom aktivnošću nego se u nekoj sportskoj kladionici kladiti na ishod nekog sportskog događaja. Sa zdravljem se ne igra! Svima zdravu, uspješnu i prosperitetnu, bez korona virusa, Novu 2022. godinu želi kompletna fitnes zajednica Crne Gore!”, zaključuje se u saopštenju.

link peticije

https://www.peticije.online/elim_da_vjebam_jer_zdravlje_je_moja_najvea_vrijednosKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga