• Vijesti
  • Turizam
  • DIREKTNI LETOVI: Omsk i Tivat potpisali su protokol o saradnji

DIREKTNI LETOVI: Omsk i Tivat potpisali su protokol o saradnji
DIREKTNI LETOVI: Omsk i Tivat potpisali su protokol o saradnji

Članovi delegacije, koju pored predsjednika, čine potpredsjednik Vladimir Arsić, savjetnica za privredu i međunarodnu saradnju u Službi predsjednika Sanja Vuković i sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović, učestvovali su na svečanom sastanku posvećenom inauguraciji u Gradskom vijeću Omska.

Za goste je organizovan obilazak istorijskog centra grada, kao i posjete brojnim kulturnim i sportskim institucijama, među kojima su Saborni trg, Uspenski hram, Omska tvrđava, škola borilačkih vještina Štrum i biciklistička staza.
Komnenović je saopštio da je cilj njihove posjete jačanje prijateljstva, obnavljanje ekonomske saradnje i stvaranje veza između dva grada i dvije države, koje bi donijele obostranu korist njihovim građanima. Jedna od glavnih tema razgovora bila je uspostavljanje direktne avio-linije Omsk – Tivat za narednu sezonu, a pored toga razmatrana je inicijativa za rehabilitaciju pacijenata omske klinike za onkologiju u Institutu Simo Milošević u Igalu, kao i plasiranje petrohemijskih derivata koji se proizvode u Omsku na tržištu Crne Gore.
“Potpisivanje Sporazuma o saradnji za nas je u ovom trenutku od izuzetnog značaja. Simbolično je da je to jedan od prvih dokumenata koje je gospodin Šelest potpisao kao gradonačelnik Omska”-kazao je Komnenović, ističući da je najvažnije da građani Tivta i Omska osjete dobrobit te saradnje.

“Prvi korak ka tome je otvaranje direktne avio-linije između naša dva grada. Već smo posjetili mnoga preduzeća, sportske i kulturne institucije u Omsku. Otvaraju se mogućnosti za razvoj saradnje, a o nekima smo se i konkretno dogovorili.”
U okviru posjete, članovi delegacije bili su gosti elektronske kompanije MPO Mir, kao i mitropolita omskog Vladimira. Prilikom obilaska MMA kluba Šturm, Komnenović se susreo sa višestrukim svjetskim prvakom Aleksandrom Šlemenkom sa kojim je dogovorio uspostavljanje saradnje sa tivatskim MMA klubom, a pokrenuta je i inicijativa za saradnju tivatskog jedriličarskog kluba „Delfin“ sa čuvenim jedriličarem Sergejom Ščerbakovim, koji je svojom jedrilicom oplovio planetu. Posjeta delegacije izazvala je veliku medijsku pažnju u ruskim medijima, pa je prvi čovjek Tivta bio gost u studiju ruskog TV kanala 12.
Omsk je administrativni centar istoimene oblasti na jugozapadu Sibira i sedmi je grad po veličini u Ruskoj Federaciji, sa 1,13 miliona stanovnika. Inicijativu za uspostavljanje saradnje sa ruskim gradom pokrenula je Opština Tivat, u martu prošle godine, kada je održan i prvi on line sastanak sa upravom grada i dogovoreno razvijanje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, zdravstva i preduzetništva-saopštili su.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga