• Vijesti
  • Turizam
  • Očekuje se značajniji broj turista iz Češke i Slovačke tokom predstojeće sezone

Očekuje se značajniji broj turista iz Češke i Slovačke tokom predstojeće sezone
Očekuje se značajniji broj turista iz Češke i Slovačke tokom predstojeće sezone

U okviru učešća na međunarodnom turističkom sajmu Holiday World u Pragu koji se održava od 18. do 20. marta, NTOCG u saradnji sa nacionalnom avio kompanijom Air Montenegro organizovala je B2B radionicu i press konferenciju za turoperatore i medije iz Češke i Slovačke.

Press konferencija, kojoj su prisustvovali neki od najznačajnijih čeških i slovačkih medija  kao što su Pravonovinky.czČeske KormidloYahtTema magazine i drugi, bila je prilika da predstavnici Crne Gore najave novi direktni let nacionalne avio kompanije Air Montenegro na relaciji Tivat- Prag,  koji će biti uspostavljen za predstojeću sezonu, svakog utorka i subote u periodu od 14. juna do 08. oktobra.

Na B2B radionici, predstavnici turističke privrede Crne Gore održali su sastanke sa oko trideset turoperatora sa ovih tržišta koji su iskazali značajno interesovanje da uvrste Crnu Goru u svoje programe putovanja za predstojeću sezonu, posebno imajući u vidu novu avio liniju ka Pragu, ali i dobru avio povezanost sa Slovačkom preko Beča.

Radionici je prisustvovali oko 30 predstavnika turoperatora među kojima su Travel FamilyFisherKompasMETREDHoška TourBest ReisenTep Tour, Travel Topinka, Viola Travel, EVENtour, Mefico, Cvok, Touristic travel Prague i dr.

Jana Kasanjička iz turoperatora Fisher  kaže da je imala priliku da posjeti Crnu Goru.

Mogu reći da poznajem tu zemlju, ali vjerujem da ima još mjesta koje nisam imala priliku da posjetim. Crnu Goru ću predstaviti kao turističku destinaciju i mojim klijentima, kako bi saznali koliko je to lijepa zemlja: mala zemlja, koja na malom prostoru može da ponudi, ne samo more i plaže, nego i kulturu, skijanje i još mnogo toga. Jako mi je drago da smo danas, poslije dvije godine imali prilike da se okupimo i razmjenimo mišljenja. Meni je lično od koristi jer sam imala priliku da upoznam dosta kolega i turističkih stručnjaka iz Crne Gore. Nadam se da ćemo nastaviti sa dobrom saradnjom, kao što je to bio slučaj i do sada, istakla je predstavnica jednog od najvećih čeških turoperatora.

Predstavnica turoperatora České Kormidlo Aaneta Autratova kaže da imaju sjedište u Brnu.

Ovdje smo da bi saznali više o Crnoj Gori, jer smo zainteresovani da vodimo klijente iz Češke u vašu zemlju jer mislimo da postoji veliki potencijl, a nema mnogo čeških turista tamo. Ovakve radionice pomažu da upoznamo i saznamo više o partnerima i nadamo se da ćemo ostvariti kontakte i započeti saradnju sledeće godine. Na češkom tržištu postojimo skoro 19 godina i imamo mnogo klijeneta u Hrvatskoj, Italiji i Austriji. Imamo neke ture i u Crnoj Gori ali ne i organizovana ljetovanja, što se nadamo da će početi sledeće godine, istakla je Autratova.

Predstavnik agencije Travel Topinka Miroslav Topinka, kaže da su njihovi klijenti djeca i tinejdžeri te da su fokusirani na putovanja autobusom, a destinacije koje rade su Crna Gora, Hrvatska, Španija i Italija.

Dobro je što je organizovana B2B radionica u Pragu i sada imamo mnogo više turističkih informacija, posebno  o smještaju za djecu i privatnom smještaju, kaže Topinka.

Dejan Pižurica direktor prodaje i podrške kupcima kompanije Air Montenegro kaže da su prepoznali potencijal ovog sajma.

Pretpostavljam da je javnost upoznata da od 14. juna krećemo sa redovnim letovima iz Praga za Tivat. Kada otvarate novi liniju veoma je bitno da to ispromovišete, da to ljudi znaju, pogotovo na destinaciji. Ta ideja nas je pokrenula, i u dogovoru sa NTO organizovali smo ovaj B2B event, na kojem je bilo preko 30 turoperatora i agencija. Utisci su pozitivni, zadovoljni smo i možemo da konstatujemo da postoji potražnja iz Češke. Očekujemo nove turiste koji mogu posjetiti CG tokom predstojeće sezone, kaže Pižurica.

 

Maja Čuljković iz hotela Stara Čaršija Resort & SPA ističe da je razgovarala sa dosta turoperatora iz Češke koji su jako zainteresovani za njihov hotel, upravo zbog linije koja će biti otvorena između Praga i Tivta, jer će to umnogome da im olakša dolazak do njihovog objekta. Upoznali smo interesantne partnere,  nadam se da ćemo da ostvarimo saradnju i da će ova sezona biti mnogo bolja nego što je bila ranije. Ovakva okupljanja su nam jako korisna, i mogu doprinjeti ostvranju i sticanju novih kontakata kako bi uspjeli prevazići ove dvije krizne godine, naglašava Čuljković.

Promotivni događaj i crnogorski štand na sajmu Holiday World posjetila je otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Beču, Marija Lakić Barfus.

Tržišta Češke i Slovačke imaju veliki potencijal za Crnu Goru kao turističku destinaciju. Tokom 2019. godine našu zemlju je posjetilo oko  23.000 turista iz Češke i Slovačke koji su ostvarili oko 150.000 noćenja, a glavni motiv njihovog dolaska u CG su pasivni odmor i opuštanje. Neke od omiljenih destinacija su im Budva, Bar, Ulcinj, Kotor i Podgorica. Ono što je trend jeste da se u poslednje vrijeme opredjeljuju za odmor dužine 4 do 7 dana, i da nisu više zadovoljni samo sunčanjem na plaži, već njihov odmor u sve značajnijoj mjeri podrazumijeva prirodu i aktivnost. To su turisti koji uglavnom biraju smještaj u hotelima sa 3* i 4*, a od pojave pandemije korona virusa karakteristična je veća tražnja za privatnim smještajem.

Imajući u vidu unaprijeđenu avio dostupnost za ovu sezonu, činjenicu da je CG među prvim evropskim destinacijama koje su ukinule COVID potvrde za ulazak u zemlju, ali i to da turisti iz Češke i Slovačke u najvećoj mjeri biraju mediteranske destinacije kao što su Hrvatska, Grčka i Italija, Crna Gora ima veliku šansu da se u narednom periodu pozicionira kao TOP destinacija za odmor na ovim tržištima.

Narednih dana nastavlja se promocija Crne Gore kao turističke destinacije sajmu Holiday World čiji je glavni organizator LTO Budva. Pored NTO i nacionalne avio kompanije Air Montenegro svoju ponudu predstavljaju i lokalne turističke organizacije Kotora, Ulcinja, Herceg Novog, Bara, Tivta, Podgorice i Kolašina i turistička privreda Crne Gore.

Riječ je o najznačajnijem sajmu turizma, ne samo u Češkoj, već i u cijeloj regiji Srednje Evrope, koji okuplja preko 30.000 posjetilaca i profesionalaca iz turističke industrije Evrope, Afrike i Srednjeg Istoka. Pored značajne posjete turista koji su u potrazi za svojom idelanom destinacijom za odmor, dodatnu vrijednost sajmu pruža i  organizacija B2B događaja pod nazivom MBM Tourism Prague 2021 na kojem turističke organizacije, klasteri, turističke agencije, hoteli i ostali predstavnici turističkog sektora, imaju priliku da održe sastanke sa potencijalnim poslovnim partnerima. Pored Crne Gore, među 700 izlagača iz 42 zemlje, ove godine učestvuju destinacije kao što su Grčka, Španija, Egipat, Izrael, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga