• Vijesti
  • Turizam
  • Širom primorja grade se luksuzni rizorti, hoteli i turistička naselja

Širom primorja grade se luksuzni rizorti, hoteli i turistička naselja
Širom primorja grade se luksuzni rizorti, hoteli i turistička naselja

Kako je nedavno rekao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, poslednji kvartal će biti na nivou od oko 50 mil EUR, što će znači da je prošle godine ostvareno od 70 do 75% prihoda u odnosu na rekordnu 2019. S obzirom da turizam ima značajan udio u BDP-u, na krilima uspješne ljetnje sezone, došlo je i do oporavka privrede, pa je Crna Gora bila i najbrže rastuća ekonomija u Evropi.
 
Uspješna sezona iznenadila je i same ugostitelje i turističke radnike, a svi oni saglasni su u jednom – pandemija je uvela i značajne novine u turistički sektor. Gosti sve više obraćaju pažnju na kvalitet, higijenu i samu uslugu koju dobijaju u hotelima. Takođe, promijenjen je način bukiranja smještaja, pa se i sama realizacija rezervacija dešava u vrlo kratkom roku. Tokom sezone, najbroniji su bili gosti iz regiona, zatim Ukrajine, a otvaranje avio linije dovelo je i turiste iz Kazahstana.
 
Kada je riječ o investicijama, njih ni tokom prošle godine nije falilo. Naime, i 2020. smo konstatovali da kriza nije zaustavila realizaciju investicija, pa je širom zemlje najavljena ili počela gradnja brojnih hotela, rizorta i turističkih naselja. Taj trend nastavio se i tokom prošle godine, pa je bilo riječi o poptuno novim investicijama, ali i o nekim starim projektima koji su se konačno pomjerili sa mrtve tačke.
 
Proširena je i lista prioritetnih projekata iz oblasti turizma u koju je u oktobru ove godine uvrštena i izgradnja hotela
Liko Soho u Baru. Na listi se sada nalazi 16 projekata čija je vrijednost oko 472 mil EUR. Planirano više od 2.800 smještajnih jedinica i otvaranje preko 2.000 radnih mjesta. Od ukupno 16 projekata, čak 11 realizuje na sjeveru – tri na Žabljaku, sedam u Kolašinu i jedan u Mojkovcu. Preostalih pet projekata realizuje se na jugu, i to po jedan u Miločeru, Tivtu, Čanju, Budvi i Baru.
 
Sada vam predstavljamo projekte koji su izazvali najveću pažnju javnosti:
 
 

(Foto: Porto Montenegro/Boka Place)

 
 
1. Hotel SIRO Porto Montenegro
 
Kerzner International Holdings planira da 2023, u luksuznom rizortu Porto Montenegro, otvori prvi hotel SIRO Boka Place, najavljeno je u martu prošle godine. Biće to privi hotel pod brednom SIRO u svijetu, a zamišljeno je da hotel u osnovi pruža usluge fitnesa i velnesa. Kako je navedeno, ime SIRO predstavlja akronim sačinjen od riječi snaga, inkluzivnost, refleksivnost i originalnost, koje ujedno predstavljaju i vrijednosti ovog brenda. Hotel će biti izgrađen u okviru novog naselja Boka Place u koji će biti uloženo oko 100 mil EUR. Revolucionarni hotelski concept SIRO imaće 96 hotelskih soba, krovni bazen, fitness studio i centar za holistički oporavak i velnes.
 
 

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)

 
 
2. Hotel Teuta Risan Mövenpick
 
Hotel Teuta u Risnu, izgrađen nakon zemljotresa 1979. biće kompletno rekonstruisan, a u planu je i njegovo proširenje i dogradnja, nakon čega će dostići kategoriju od pet zvjezdica. Investitor je kompanija Briv Construction iz Kotora, a u novom kompleksu planirana je gradnja depadansa, spa zone, pjaceta, rive… Kako je najavljeno početkom novembra, nakon rekonstrukcije hotel će poslovati pod brendom Mövenpick, a ugovor o franšizi potpisali su vodeća svjetska grupa u sektoru hotelijerstva Accor i kompanija Briv Construction. Mövenpick Risan Teuta Resort će uz privatnu plažu i zatvoreni bazen nuditi 175 soba, restorane, bar, konferencijski prostor, te spa centar sa širokim sadržajem.
 
 

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje)

 
 
3. ALK Montenegro – luksuzni hotelski kompleks u Tivtu
 
ALK Montenegro planira da u tri projekta na crnogorskom primorju uloži više od 100 mil EUR, rekli su iz ove kompanije za eKapiju. Jedan od projekata je i luksuzni hotelski kompleks u okviru koga je planirana gradnja hotela i dva stambeno-poslovna objektau Tivtu. Hotel će imati 33 smještajne jedinice, dok je u stambeno-poslovnim objektima predviđena gradnja 15, odnosno 29 apartmana. U okviru hotela i objekta A planirana su i po dva prostora, dok će dodatnih 10 poslovnih prostora biti izgrađeno u okviru objekta B. Kompleks će imati i bazene, restoran sa velikom otvorenom terasom, kao i teretanu i spa centar.
 
 

(Foto: YouTube/Media Biro/Screenshot)

 
 
4. Kompleks Liko Soho – Radisson Blue Bar
 
Ukrajinska kompanija Liko Soho Group planira izgradnju hotela po kondo modelu poslovanja u Baru, u koji će uložiti 58 mil EUR. Hotel će imati pet zvjezdica, 322 smještajne jedinice, a namjera investitora je da u otvori 300 novih radnih mjesta. Ovaj hotel je uvršten i na listu razvojnih projekata u oblasti turizma. Kako je saopšteno, hotel će poslovati pod brendom Radisson Blue, a otvaranje hotela očekuje se 2025. godine. Investitor je državi za realizaciju ove investicije dostavio i garanciju u iznosu od 7,5 mil EUR, završeno je projektovanje objekta, a prema riječima direktora Igora Lisova, kompanija ima ozbiljne planove za razvijanje biznisa u Crnoj Gori.
 
 

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Grad)

 
 
5. Turističko naselje između Svetog Stefana i Rijeke Reževića niče
 
Podgorička kompanija Hotspot Real Estate planira izgradnju apartmansko-turističkog kompleksa u Budvi, između Svetog Stefana i Rijeke Reževića. Kako je objašnjeno u projektu, predviđena je izgradnja kompleksa koji se sastoji od hotela i turističkih apartmanskih blokova. Hotel će imati 18 smještajnih jedinica i 44 kreveta, dok je u turističko apartmanskim blokovima planirano 25 jednosobnih, 17 dvosobnih i četiri trosobna apartmana. U okviru kompleksa biće izgrađen i otvoreni bazen.
 
 

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/ING-Invest/Idejno rješenje)

 
 
6. Turističko naselje Inex Zlatna obala
 
Još jedan projekat koji se našao na listi jeste turističko naselje Inex Zlatna obala. Naime, kompanija Otrant star iz Bara planira potpunu rekonstrukciju i dogradnju ovog kompleksa u Sutomoru. Radovi u okviru kompleksa izvodiće se u dvije faze. Prva faza predstavlja projekat izgradnje centralnog hotela kategorije pet zvjezdica, kao i objekta spa centra sa adaptacijom postojeće recepcije i tehničkog bloka. U okviru druge faze planirana je adaptacija postojećih vila kako bi se omogućila kategorija pet zvjezdica. U okviru hotela planirano je 76 hotelskih soba, što je 30% ukupnog kapaciteta kompleksa. U okviru vila biće 138 hotelskih soba i 34 apartmana. Ukupni kapaciteti kompleksa biće 214 hotelskih soba i 34 apartmana.
 
 

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Zetagradnja/Idejno rješenje/Printscreen)

 
 
7. Hotelski kompleks Korali Sutomore
 
Nove sadržaje dobiće još jedan hotel u Sutomoru, pošto preduzeće HTP Trend Korali planira rekonstrukciju i dogradnju kompleksa Korali. Dio objekata koji su postojali u okviru hotela Korali biće srušen, a planirana je gradnja novih. Nakon rekonstrukcije i dogradnje imaće 408 soba, bazene, rekreativni centar i event salu. Projekat će se sprovoditi fazno, gdje će u okviru prve tri faze biti realizovana rekonstrukcija postojećih i gradnja novih objekata, dok poslednja faza podrazumijeva gradnju otvorenih bazena za djecu i odrasle.
 
 

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Intesa Group/Idejno rješenje/Printscreen)

 
 
8. Hotel Madam Palace Dobre vode
 
I dalje smo na teritoriji opštine Bar, u naselju Dobre vode gdje kompanija Madam Palace planira izgradnju istoimenog luksuznog turističkog kompleksa. U idejnom rješenju može se vidjeti da je predviđena gradnja hotela sa pet zvjezdica mješovitog modela poslovanja, a sastojaće se od dva objekta – A i B. U okviru prvog objekta planirani su stanovi sa svim ostalim pratećim sadržajima za hotele visoke kategorije, koji služe mješovitom modelu poslovanja. Objekat B je zamišljen kao kombinacija stanova i hotelskih soba. Pored smještajnih kapaciteta, u drugom objektu će biti smješten spa i welnes centar sa bazenom i svim pratećim sadržajima, a služiće gostima i stanarima oba objekta.
 
 

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)

 
 
9. Hotel Mimoza Tivat
 
Kompanija Empresa Mimoza iz Tivta planira gradnju hotela sa pet zvjezdica u ovom gradu, na samoj obali mora. Hotel će imati 60 smještajnih jedinica sa 124 ležaja. Imaće i restoran koji se prostire na 185 m2, kao i 10 poslovnih prostora. Na drugom spratu hotela projektovana je i terasa sa prelivnim bazenom površine 137,4 m2, a u sklopu terase su organizovani kafe-bar sa šankom i tuševi.
 
 

(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)

 
 
10. InterContinental Resort Amma Čanj
 
Amma Resort u Čanju, projekat koji smo najavili i prošle godine, i ovog puta se našao na našoj listi investicija. Razlog za to je ugovor o franšizi koji je Čelebić grupa, koja je i investitor projekta, potpisala sa hotelskim lancem IHG Hotels & Resorts. Otvaranje kompleksa InterContinental Resort Amma u Čanju očekuje se na jesen 2023. godine, a biće ovo prvi hotel na crnogorskom tržištu koji posluje pod brendom InterContinental. Imaće 198 soba, uključujući i 60 apartmana, kao vile u okviru luksuznog rezidencijalnog naselja. Kompleks će takođe imati bazen sa sopstvenim barom, zatvorene i otvorene wellness sadržaje, fitnes centar i spa sa četiri sobe za tretmane, kao i tri saune InterContinental Resort Amma Čanj imaće i glavni restoran i bar na krovu, klupski salon, sale za sastanke, plesnu dvoranu, kao i podzemni parking sa 260 mjesta. Ovaj hotel takođe se nalazi na listi razvojnih projekata iz oblasti turizma, a vrijednost investicije iznosi 77,01 mil EUR.
 
 

 
 
Kompletnu listu Portala eKapije investicija iz oblasti turizma možete pogledati OVDJE.
 
 
 
 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezane vijesti


Pratite nas i putem Android aplikacije

Jadran Budva® 2022. All rights reserved. Made By 

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga